• Service auto non stop

Martor servo direcție – Funcționare și probleme întâlnite

Martor servo direcție – Funcționare și probleme întâlnite

MARTORUL SERVO DIRECȚIE

Tocmai ați observat o lumină de avertizare necunoscută pe tabloul de bord. Sau poate verificați Codul Rutier și nu știți pentru ce este acest avertizor. Lumina are forma unui volan asociat cu un semn de exclamare? Este martorul servo direcție. Sistemul de servo direcție limitează efortul șoferului asupra volanului prin reducerea rezistenței la schimbarea direcției roților. Să descoperim împreună defecțiunile care declanșează aprinderea acestui avertisment luminos.

Programeză-te pentru a consulta un specialist în a te îndruma la soluționarea problemei dumeavoastră.

Ce înseamnă martorul de servo direcție?

Tabloul de bord al unui vehicul este alcătuit dintr-o multitudine de lumini indicatoare. Luminile portocalii anunță o anomalie, luminile roșii avertizează asupra unui pericol. Este necesar să le puteți recunoaște rapid pentru a acționa în consecință.

Lumina în formă de volan cu un semn de exclamare reprezintă martorul servo direcție. Este roșu sau portocaliu în funcție de modelul mașinii. Aveți grijă să nu îl confundați cu lampa de avertizare a nivelului lichidului de frână, reprezentată și ea de o formă circulară și un semn de exclamare.

Ce ar trebui să fac atunci când se aprinde martorul servo direcție?

Martorul servo direcție aprins indică o defecțiune a sistemului de asistență la direcție. Poate fi amplasat la mai multe niveluri ale dispozitivului. Servo direcția vehiculului poate să nu mai funcționeze.

Servo direcția oferă un real confort la șofat și fără ea vehiculul este deosebit de dificil de manevrat. Unele manevre care necesită mișcarea roților vor fi dificile și grele, cum ar fi parcarea sau întoarcerea. Mergeți cu vehiculul dumneavoastră la un service specializat pentru a găsi originea anomaliei.

Dacă servo direcția continuă să funcționeze, situația este mai puțin urgentă. Puteți începe prin a verifica singur nivelul lichidului de servo direcție. După cum vom vedea, acesta este cel mai ușor lucru de rezolvat. Dar dacă asta nu schimbă nimic, verificați vehiculul la un service cât mai curând posibil. Dacă continuați să șofați cu martorul servo direcție aprins, riscați să deteriorați toate părțile sistemului de direcție.

Posibile defecțiuni ale sistemului de servo direcție

Servo direcția este standard la vehicule de aproximativ cincisprezece ani, și există diferite tipuri de servo direcție. Trebuie să cunoașteți elementele de bază ale mecanicii vehiculului dumneavoastră pentru a ști cum să reacționați dacă se aprinde o lumină. Într-adevăr, fiecare sistem poate experimenta propriile eșecuri:

  • Defecțiuni ale sistemului hidraulic sau electro-hidraulic de asistență

Servo direcția hidraulică (DAH) funcționează folosind o pompă hidraulică și un rezervor de ulei de servo direcție. Pompa injectează fluid în sistem – la distribuitor și apoi la unitatea de putere – pentru a ajuta la mișcarea roții.

Servo direcția electro-hidraulică (DAEH) este un sistem hibrid. Pompa hidraulica este acționată electric de un calculator și nu de o curea.

În cazul unui sistem hidraulic sau electro-hidraulic, martorul servo direcție aprins poate indica faptul că nivelul uleiului de direcție este prea scăzut. Acesta este primul lucru de verificat. Dacă martorul servo direcție se stinge atunci când completați lichidul, puteți continua să șofați. Dar nu vă opriți aici, verificați-l pentru a vedea dacă lipsa uleiului a fost cauzată de o scurgere sau dacă este necesară o schimbare a uleiului.

Dacă nivelul uleiului este corect și martorul servo direcție rămâne aprins, pompa de direcție sau cureaua poate fi defectă. Doar un mecanic poate determina asta.

  • Defecțiuni ale sistemului electronic de asistență

Servo direcția electrică (EPS) nu necesită lichid, deoarece circuitul hidraulic dispare complet. Aparatul este în întregime electric, se realizează datorită unui computer, unui motor electric și al unui senzor de cuplu.

Mecanicul va trebui să facă o diagnoză pentru a identifica piesa electrică în cauză. Dacă aveți un dispozitiv electronic de diagnosticare, veți putea identifica defecțiunea electrică și veți putea reseta singur sistemul!

Într-adevăr, o simplă resetare a sistemului de servo direcție electrică poate fi suficientă pentru a stinge martorul servo direcție. Dacă nu este cazul, anomalia poate fi la nivelul senzorului, al motorului sau al computerului. În acest caz, doar un profesionist poate repara sau înlocui piesele.

Întrebări frecvente

Când trebuie schimbat lichidul servo direcției?

Lichidul de servo direcție trebuie înlocuit la intervale regulate, la fiecare 100.000 de kilometri sau la fiecare 5 ani în medie. Dar uleiul se poate degrada mai repede. Așa că nu uitați să-l verificați în timpul reviziilor.

Când să schimbi pompa servo direcției?

Pompa servo direcției trebuie înlocuită la fiecare 10 ani sau la fiecare 150.000 de kilometri, în funcție de modelul vehiculului.

Ce să faci când se aprinde martorul servo direcție?

Misiunea principală a servo direcției, fie ea electrică sau hidraulică, este să ușureze eforturile șoferului, mai ales atunci când acesta din urmă trebuie să facă mai multe rotații ale volanului, așa cum se poate întâmpla într-un mediu urban.

În general, șoferii își dau seama foarte repede când servo direcția instalată în vehiculul lor se defectează, chiar și fără ca martorul servo direcție să se aprindă: volanul devine brusc mult mai greu decât de obicei și orice manevră va necesita șoferului să exercite o cantitate semnificativ mai mare de forță și efort decât cu care sunt obișnuiți atunci când servo direcția mașinii lor funcționează corect.

De îndată ce tabloul de bord al mașinii sale îi indică prin apariția martorului servo direcție, șoferul trebuie să se oprească cât mai repede posibil pentru a evita deteriorarea întregului sistem de servo direcție.

Care sunt defecțiunile în general responsabile pentru o defecțiune a servo direcției?

O defecțiune a servo direcției unei mașini, indicată de apariția acestei lămpi de avertizare va fi cauzată în general de:

  • lipsă de ulei într-o servo direcție hidraulică de la nivelul recomandat;
  • centura de direcție care se poate tăia sau slăbi, împiedicând-o să rotească pompa;
  • pompa de direcție care poate avea dificultăți în funcționare;
  • problemă cu motorul sau senzorul instalat pe acest dispozitiv;
  • baterie descărcată care se poate manifesta și prin prezența unui martor servo direcție care se aprinde.

Dacă problema este doar lipsa uleiului, utilizatorii de drum cu suficiente cunoștințe mecanice vor putea să-l completeze sau chiar să-l schimbe (ceea ce se recomandă la 1-2 ani sau la 1.000.000 de kilometri în funcție de producători) pentru a atinge valoarea recomandată a nivelului de ulei perfect adaptat specificațiilor vehiculului.

Însă, dacă utilizatorul nu cunoaște suficient despre mecanică sau dacă problema este cauzată de altceva decât o simplă lipsă de ulei, șoferul va trebui să-și ducă vehiculul la un service autorizat pentru ca cei de acolo să se ocupe de repararea servo direcției.

Te interesează acest serviciu?
Completează formularul de mai jos!


    Trimite mesaj
    Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
    Call Now Button