• Service auto non stop

Martor lumini de ceață spate aprinse – Faruri de ceață: simboluri, când să le folosiți și cum

Martor lumini de ceață spate aprinse – Faruri de ceață: simboluri, când să le folosiți și cum

MARTORUL LUMINI DE CEAȚĂ SPATE

Dacă martorul lumini de ceață spate se aprinde și luminează încontinuu trebuie să aveți grijă la posibilele probleme care se ascund la sistemul electric sau la senzorii arși și să contactați un service specializat. Farurile de ceață sunt echipamente de siguranță foarte utile, atâta timp cât sunt utilizate corespunzător. De aceea vă spunem care sunt simbolurile lor, când să le folosiți și cum.

Când vizibilitatea este slabă din cauza ceții, lumina de ceață spate poate fi utilizată, astfel încât ceilalți utilizatori ai drumului să poată observa vehiculul suficient de devreme.

Trebuie să știți că lumina de ceață spate este obligatorie pentru toate mașinile, dar farurile din față nu sunt. Deși le recomandăm ori de câte ori nu aveți lumini adaptive de vreun fel.

Programeză-te pentru a consulta un specialist în a te îndruma la soluționarea problemei dumeavoastră.

Simbolul martorului de lumini de ceață

Simbolurile pentru martorul farurilor de ceață care apare pe comutatoare și în poziția de șofat sunt standardizate la nivel internațional. Chiar și așa, există șoferi care încurcă luminile de avertizare din cauză că le folosesc de puține ori și șofează din greșeală cu farul de ceață spate aprins fără să verifice martorul lumini de ceață.

Ca să nu existe confuzie:

 • Martorul lumini de ceață spate galben de control indică faptul că lumina de ceață este aprinsă în spatele vehiculului.
 • Martorul lumini de ceață spate verde de control indică faptul că luminile de ceață față sunt aprinse. Cu toate acestea, mărcile nu au fost obligate să pună un martor de acest tip pe tabloul de bord.

Pentru o diferențiere suplimentară, ambele simboluri ale martorului de lumini de ceata reprezintă un far, dar simbolul galben pentru farul din spate indică spre dreapta și simbolul verde pentru faruri spre stânga.

Farul de ceață spate

Este de culoare roșie și utilizarea sa este obligatorie în caz de ploaie abundentă, ninsoare, ceață sau nori de praf sau fum.
Așadar, dacă plouă abundent sau vremea este rea, trebuie să folosiți lumina de ceață spate, astfel veți merge mai în siguranță deoarece restul vehiculelor vă vor putea vedea mai bine.

Când se folosesc farurile de ceață?

Iluminarea de ceață este adesea folosită greșit. De multe ori este pur și simplu o greșeală.
Situațiile potrivite pentru utilizarea luminilor de ceață față sunt:

 • În ciuda numelui lor, farurile de ceață nu sunt doar un ajutor în ceața deasă. Conform reglementărilor noastre, acestea pot fi utilizate în orice condiție care reduce vizibilitatea. De exemplu: ploaie abundentă sau zăpadă, fum, praf dens și bineînțeles ceață.
 • Ceea ce nu știe toată lumea este că pot fi folosite și pe drumuri înguste cu un grup de curbe care sunt indicate pe semnele de circulație. Adică sunt destul de închise. Acest lucru se datorează faptului că farurile de ceață pot ajuta la menținerea drumului iluminat atunci când farurile noastre sunt îndreptate în afara curbei. Și de asemenea este bine să verificăm martorii de lumină de ceață din spate pentru a nu rămâne aprinse după folosire.

Cum se utilizează farurile de ceață

Majoritatea mașinilor au doar un singur control pentru cele două faruri de ceață, dar cu două niveluri:

 • nivelul unu conectează farurile de ceață față.
 • nivelul doi activează și lumina de ceață din spatele vehiculului.

De obicei majoritatea oamenilor nu își dau seama și rotesc comutatorul direct la oprire. Oricum, nu ar trebui să mai aveți probleme acum știind că simbolul martorului pentru luminile de ceață spate este galben și simbolul martorului pentru luminile de ceață față este verde (dacă există).
Un detaliu care a ajuns să fie adăugat multor mașini noi este că lumina de ceață spate este stinsă atunci când mașina este oprită. Astfel, nu le puteți lăsa aprinse și la următoarea pornire trebuie activate din nou. Iar dacă martorii luminilor de ceață spate rămân aprinse și nu se opresc nici după un restart al mașinii, este indicat să sunați un service auto specializat pentru a afla care pot fi cauzele.

Faruri de ceață în alte țări

Reglementările pentru utilizarea farurilor de ceață spate și a farurilor de ceață diferă de la o țară la alta, dar simbolurile martorilor de pe comutatoare și de pe tabloul de bord sunt aceleași în toate țările.

Farurile de ceață spate sunt mult mai luminoase decât luminile spate normale și, prin urmare, orbesc în vizibilitate normală. Reglementările permit utilizarea acestuia numai în caz de condiții nefavorabile de vizibilitate. În unele țări, cum ar fi Germania, utilizarea sa este permisă numai pe vreme de ceață și nu în caz de ninsori abundente sau ploi.
Farurile de ceață față pot fi folosite în majoritatea cazurilor cu vizibilitate ușor redusă, de exemplu când plouă. Unele țări permit chiar utilizarea acestuia ca lumină naturală. Tot în caz de zăpadă ajută la îmbunătățirea vizibilității.

Este obligatorie lumina de ceață spate?

Lampa roșie din spate de pe partea stângă a fiecărui vehicul este singura lumină de ceață care este obligatorie. Este o lumină foarte intensă a cărei misiune este ca alte vehicule și șoferi ai drumului să poată detecta o mașină în circulație, în ciuda condițiilor de vizibilitate foarte scăzute.
Singurele faruri de ceață obligatorii pe care trebuie să le aibă un autovehicul la ieșirea din fabrică sunt cele din spate, garantând astfel vizibilitatea maximă posibilă pentru alte autovehicule atunci când circulă în condiții de ceață densă.

Nu în ultimul rând, trebuie să fim foarte clari în momentul în care dorim să stingem ambele faruri de ceață pentru a evita eventualele amenzi sau pentru posibilitatea provocării unui accident rutier. Amintiți-vă că aceste tipuri de lumini pot cauza orbirea altor șoferi datorită tipului lor, așa că dacă vizibilitatea se îmbunătățește, acestea ar trebui să fie oprite. În caz contrar, riscăm amenzi care pot ajunge până la 1000 de lei.

Știți ce faruri de ceață obligatorii trebuie să aveți în vehicul și cum să le utilizați corect pe drum? În primul rând, amintiți-vă de una dintre recomandările noastre: siguranța la volan este cel mai important lucru și trebuie să ne adaptăm întotdeauna la drum pentru a crește siguranța noastră și a celorlalți șoferi aflați pe șosea în condiții de vizibilitate redusă.

Te interesează acest serviciu?
Completează formularul de mai jos!


  Trimite mesaj
  Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
  Call Now Button