• Service auto non stop

Martor lumini de ceață față aprinse – Care sunt cele trei cazuri în care lumina de ceață este obligatorie

Martor lumini de ceață față aprinse – Care sunt cele trei cazuri în care lumina de ceață este obligatorie

MARTORUL LUMINI DE CEAȚĂ FAȚĂ

La aprinderea martorului luminii de ceață față aprinse continuu trebuie sa ai grija fiindcă acesta indică o problemă, iar dacă nu se oprește din iluminat ar trebui să contactezi un service specializat. Ploaia, zăpada, ceața… aceste fenomene meteorologice sunt frecvente iarna sau chiar și primăvara ori toamna. Pe lângă faptul că trebuie să fim extrem de precauți la volan și să știm cum să acționăm în situații nefavorabile, este important să știi și cum să folosești corect luminile mașinii, de exemplu farurile de ceață.

Iluminatul vehiculului are o dublă funcție pentru toată lumea: a vedea, dar și a te face văzut. Și tocmai în aceste situații cu ceață, vizibilitatea este redusă drastic, așa că dacă sunt situații de vizibilitate redusă pe șosea, trebuie să folosim aceste faruri specifice.

Însă chiar dacă este ceață, nu întotdeauna este corect să le pornești, deoarece depinde dacă este o ceață foarte densă sau nu. Trebuie să știi și cum ceața compromite vizibilitatea pe șosea iar pentru a fi siguri că avem luminile de ceață oprite putem verifica ușor martorii de lumini de ceață în bord.

Programeză-te pentru a consulta un specialist în a te îndruma la soluționarea problemei dumeavoastră.

Informații despre farurile de ceață

Farurile de ceață pot fi poziționate atât în partea din față cât și în spate, la fel și martorii lor. Cele din spate sunt incluse standard la toate mașinile dar un număr tot mai mare de mașini, încorporează farurile de ceață față. Ambele sunt independente, adică pot fi activate separat. Trebuie însă să fim atenți la martorul lumini de ceață față sau spate ca nu cumva să rămână aprinși și să fim nevoiți să sunăm un service auto specializat pentru a identifica problemele ce pot apărea.
În ceea ce privesc farurile de ceață spate, acestea sunt faruri roșii cu un fascicul de lumină foarte puternic, astfel încât pot orbi alți șoferi dacă nu sunt folosite corect.
La rândul lor, farurile, cu iluminare albă mai puțin intensă sau galbenă selectivă, pot fi folosite în mai multe situații.

Când ar trebui să aprindem farurile de ceață?

Conform legii, farurile de ceață spate ar trebui activate numai atunci când ceața este foarte densă, moment în care vizibilitatea poate fi redusă la douăzeci de metri. Prin activarea acestor faruri, vom avertiza alte vehicule despre prezența noastră. În plus, ajutăm și alte mașini să intuiască aspectul drumului.
Totuși, reglementările prevăd că farurile de ceață față pot fi aprinse în ceață mai puțin deasă, precum și în alte situații cu zăpadă, ploaie abundentă sau furtună, sau dacă trecem printr-un nor de praf însă apoi trebuie oprite și verificat martorul lumini de ceață față să nu rămână aprins.

Când trebuie să stingi farurile de ceață?

Farurile de ceață din spate ar trebui să fie stinse de îndată ce lăsăm în urmă bancul de ceață groasă și vizibilitatea este restabilită, pentru a nu orbi cu ele șoferii din spatele nostru iar dacă martorul lumini de ceață față rămâne aprins există o mare posibilitate să avem niște probleme la senzori sau chiar la partea electronică a mașinii, în acel moment este indicat să apelăm la un service auto specializat pentru a cere ajutor.

O altă modalitate bună de a ști că a venit momentul să oprești farurile de ceață este dacă observi că te deranjează lumina de ceață spate pe care o are vehiculul din față: dacă ne este incomod, va fi incomod și șoferului din spatele nostru.

La rândul lor, cele din față pot fi menținute în ceață mai puțin densă, precum și pe ploaie abundentă sau în alte situații de vizibilitate redusă și va fi afișat în bord martorul luminii de ceață față cu o lumină continuă.

Cele trei cazuri obligatorii

Ce spune Regulamentul Rutier despre farurile de ceață? Ele pot fi folosite numai în caz de ceață, ploaie foarte abundentă, furtună, ninsori abundente sau nor de praf. Cu toate acestea, reglementările merg mai departe și subliniază modul de utilizare față și spate:

1.Faruri de ceață față: pot fi utilizate numai când vizibilitatea este slabă din cauza ceții, ploii abundente sau a unui nor de praf. Se pot activa chiar și ziua și dacă nu avem faruri de ceață față le putem înlocui cu faza scurtă sau în caz extrem cu raza lungă.

De asemenea, amintește-ți că atunci când situația se îmbunătățește, trebuie să le dezactivezi și să verifici ca nu cumva martorul luminii de ceață față să rămână aprins în caz contrar te poți trezi cu probleme legate de sistemul electric sau mai rău, alte probleme care pot fi identificate doar de un service auto specializat.

2. Faruri de ceață spate: trebuie să le aprinzi doar atunci când vremea sau condițiile de mediu sunt deosebit de nefavorabile, adică ceață densă care nu îți permite să vezi dincolo de 10 sau 20 de metri, ploaie foarte intensă, ninsori abundente sau nori denși de praf sau fum. La fel și în acest caz amintește-ți să le oprești și să verifici martorii luminii de ceață spate dar și față dacă mai sunt aprinse.

Utilizarea incorectă a farurilor de ceață

De reținut că acestea sunt faruri foarte luminoase și intense care pot orbi alți șoferi și uneori chiar pot fi confundate cu o lumină de frână în cazul celor din spate. Prin urmare, acestea trebuie folosite în mod corespunzător întrucât, pe lângă faptul că nu sunt folosite pentru iluminarea drumului în cazurile în care nu este ceață, folosirea lor în alte tipuri de împrejurări poate duce la o amendă de 1000 de lei.

Pot fi amendat dacă nu folosesc corect farurile de ceață?

Da. Potrivit regulamentului, „este obligatoriu folosirea iluminatului stabilit de lege atunci când există condiții meteorologice sau de mediu care reduc semnificativ vizibilitatea precum ceața, ploaie abundentă, ninsori, nori de fum sau praf sau orice altă circumstanță similară”.
În acest fel, folosirea incorectă a farurilor de ceață, precum și a oricăruia dintre farurile mașinii (poziție, rază scurtă/lungă), implică o amendă de 1000 de lei, deși nu presupune scăderea de puncte din permisul de conducere.

Misiunea farurilor de ceață este de a oferi o vizibilitate mai mare atunci când condițiile meteorologice sunt atât de nefavorabile încât vederea ta este redusă considerabil. În cele mai multe cazuri, acest lucru se întâmplă atunci când sunt zone de ceață sau ploi foarte intense, deși adevărul este că sunt utile și atunci când este grindină sau ninsoare. Prin urmare verificați martorii de lumini de ceață atât față cât și spate pentru a nu rămâne aprinși sau mai rău, pentru a identifica anumite probleme tehnice care pot fi detectate de un service auto specializat.

Te interesează acest serviciu?
Completează formularul de mai jos!


    Trimite mesaj
    Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
    Call Now Button