• Service auto non stop

Lumina martorului de airbag este aprinsă și lampa de avertizare nu se stinge: ce înseamnă?

Lumina martorului de airbag este aprinsă și lampa de avertizare nu se stinge: ce înseamnă?

MARTORUL SISTEMULUI DE AIRBAG

Dacă un martor sistem airbag și centura de siguranță este aprins, atunci este important să verifici cauza și să rezolvi problema cu ajutorul unui service specializat. Airbag-ul și centura de siguranță sunt unele dintre piesele cheie în siguranța mașinii și în șofat, deoarece pot salva vieți, dar… ce se întâmplă dacă întreținerea lor nu este făcută corect? Ce indică martorul sistemului airbag aprinsă și a martorului centurii de siguranță care nu se sting?

Airbag-ul și centura de siguranță sunt unele dintre acele sisteme fundamentale de siguranță pasivă care sunt încorporate în mașină și de care de obicei nu ne amintim până când pe panoul de bord nu apare o lumină la unul dintre martorii de airbag sau de centură de avertizare care nu se sting, fie pentru că am avut un accident, fie pentru că a existat o eroare, fie că centura nu este pusă.

Datorită acestora, siguranța în interiorul mașinilor este mai mare, deoarece funcția lor este de a împiedica atât șoferul, cât și pasagerii să lovească orice parte a habitaclului, fie că este vorba de volanul propriu-zis, de ușile sau de orice alt element.

Programeză-te pentru a consulta un specialist în a te îndruma la soluționarea problemei dumeavoastră.

Dacă ledul martorului de airbag sau de centură de siguranță rămâne permanent aprins, mergeți la un service auto specializat cât mai curând posibil.
Când ledul de avertizare al martorului de airbag se aprinde, înseamnă că sistemul nu funcționează. Prin urmare, este esențial să rezolvați această problemă cât mai curând posibil și de aceea un service auto specializat vă poate salva viața.

La mașinile mai vechi, atunci când exista un contact defect într-un cablu airbag, lampa de avertizare a martorului sistemului de airbag se stingea și se aprindea intermitent.
Din acest motiv, în prezent, o lumină a martorului de avertizare a sistemului airbag nu se stinge decât dacă defecțiunea a fost reparată și mecanicul service-ului auto specializat o șterge din unitatea de comandă cu echipamentul de diagnosticare conectat la instrumentul OBD.

Cum să remediați lumina airbag-ului activat cu un scaner

  1. Înainte de a face orice, verificați dacă mașina are un comutator de dezactivare a airbag-ului din scaunul pasagerului, acesta poate fi oprit din greșeală.
  2. Localizați portul OBD-II. De obicei este situat sub tabloul de bord. Conectați dispozitivul de scanare OBD-II și permiteți-i să caute coduri de eroare aferente. Căutați coduri legate de sistemul airbag și comunicați-le unui service auto specializat sau mai bine, o duceți direct la ei.
  3. Dispozitivul va indica problema specifică a sistemului respectiv. Vă sfătuim să vă duceți mașina la un service auto specializat.
  4. Odată rezolvată problema, puteți șterge codul. Rețineți că, codul poate fi șters fără a remedia problema, dar ledul martorului de avertizare al sistemului de airbag poate reapărea după două sau trei cicluri de șofat.

Rețineți că un OBD-II nu este un dispozitiv magic care poate face ca problemele cu sistemul dumneavoastră de airbag să dispară. Vă ajută doar să detectați ceea ce trebuie remediat, economisind astfel mult timp iar un service auto se va ocupa de restul.

La ce defecțiuni se poate aprinde ledul martorului sistemului airbag și al centuri de siguranță?

Ledul martorului airbag sau al centuri de siguranță aprins, în funcție de producător, poate fi roșu sau portocaliu, nu indică un airbag specific sau centură de siguranță se defectează.

Centura de siguranță ca un alt element în protecția pasivă

Faptul că becul martorului sistemului de airbag este aprins poate fi legat și de amplasarea centurii de siguranță, un alt element pasiv al mașinii. Cârligul centurii, unde este atașat de caroserie, are dispozitive de pretensionare care, în caz de accident, împiedică retragerea acestuia pentru a împiedica deplasarea corpului pasagerului înainte.

Când, de exemplu, ne aflăm la un semafor și cineva se ciocnește de vehiculul nostru din spate cu viteză mică, aceste pretensionatoare acționează chiar și atunci când airbag-ul nu este activat, deoarece se umflă doar în condiții de decelerare bruscă (dacă nu este lovit, airbag-ul nu va ieși). În această situație, martorul sistemului airbag de avertizare va apărea fără ca airbag-ul să se fi declanșat. Aceasta înseamnă că ansamblul airbag-ului și sistemul de reținere a centurii sunt conectate împreună atunci când lampa martorului de avertizare airbag se aprinde.

Lampa de avertizare al sistemului de airbag defect

Martorul sistemului de avertizare airbag de pe tabloul de bord se aprinde de obicei atunci când conexiunile eșuează. Cablurile airbag-urilor sunt de obicei amplasate sub scaunele șoferului și pasagerului. Dacă se mișcă pentru a deplasa banca înainte sau înapoi, există momente când aceste cabluri pot fi deteriorate.

O altă defecțiune care poate apărea în sistemul senzorilor airbag-ului șoferului este o conexiune electrică sub formă de arc care se rotește într-un sens sau altul, și se află pe volan. De asemenea, se poate întâmpla ca unele cabluri să se rupă și să se defecteze cadrul.

Defecțiunea senzorului de greutate a scaunului pasagerului este o altă posibilă defecțiune care poate apărea legată de martorul de avertizare airbag. Aceasta determină dacă pe scaunul pasagerului se află sau nu o persoană și se activează atunci când se depășește un număr minim de kilograme.

Este foarte important ca acest senzor să funcționeze bine. Dacă nu este operațional, airbag-ul nu se declanșează în cazul unui accident. Acest senzor este conceput pentru a economisi costuri în cazul unui accident: de ce ar apărea un airbag dacă nimeni nu va sta pe scaunul pasagerului?

Martorul sistemului de avertizare airbag nu trebuie confundat cu martorul care se aprinde atunci când deconectam airbag-ul pasagerului. Vom deconecta acest airbag doar atunci când purtăm un bebeluș pe un scaun pentru copii.

Iar în restul cazurilor, când airbag-ul s-a declanșat, trebuie înlocuit. Pe scaunul pasagerului va trebui schimbată partea din planșa de bord prin care a ieșit. În cazul în care airbag-ul pietonal a fost activat, nu este necesară înlocuirea acestuia ca și celelalte, dacă acesta nu au avut nicio deteriorare. La înălțimea ștergătorului de parbriz, acesta ar putea fi repus în interiorul capotei astfel încât să acționeze din nou. Cu toate acestea, în acest caz, lumina ar rămâne aprinsă și ar trebui scoasă din sistemul de diagnosticare. Așadar mai bine mergeți la un service auto specializat care se va ocupa de tot.

Fiți vigilenți și acordați importanță sporită acestor martori fiindcă pot face diferența între viață și moarte, recurgeți la un service auto specializat de îndată ce observați lumina continuă a martorilor sistemului de airbag și centură de siguranță.

Te interesează acest serviciu?
Completează formularul de mai jos!


    Trimite mesaj
    Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
    Call Now Button