• Service auto non stop

Ce înseamnă martorul centura de siguranță nu este cuplată?

Ce înseamnă martorul centura de siguranță nu este cuplată?

MARTORUL CENTURA DE SIGURANȚĂ

Martorul „centura de siguranță nu este cuplată” avertizează ocupanții vehiculului să-și pună centurile de siguranță cu semnale acustice și luminoase. Avertismentul acustic depinde de viteza și, în unele cazuri, de timp. Semnalul luminos poate fi văzut în consola de pe plafon și în panoul de instrumente .

Martorul „centura de siguranță nu este cuplată” nu se activează în cazul scaunelor pentru copii. Citiți în continuare acest articol pentru a afla detalii despre acest martor centura de siguranță nu este cuplată.

Programeză-te pentru a consulta un specialist în a te îndruma la soluționarea problemei dumeavoastră.

Locul din spate

Martorul „centura de siguranță nu este cuplată” din spate are două funcții:

  • Oferă informații despre centurile de siguranță folosite pe bancheta din spate. Dacă nu sunt cuplate centurile de siguranță sau dacă una dintre ușile din spate este deschisă, pe tabloul de bord apare acest martor centura de siguranță nu este cuplată. Mesajul este șters automat după aproximativ 30 de secunde de la cuplarea centurii, închiderea ușii sau apăsând o dată butonul OK de pe maneta semnalizatorului.
  • Oferă avertizări că una dintre centurile de siguranță de pe bancheta din spate a fost decuplată în timpul călătoriei. Avertizarea se face prin intermediul unui mesaj pe tabloul de bord însoțit de un semnal acustic și luminos. Avertismentul se oprește odată ce centura de siguranță a fost cuplată înapoi, dar poate fi confirmată și manual prin apăsarea butonului OK

Locul din față

Dacă șoferul și pasagerul din față nu poartă centurile de siguranță, sistemul vă avertizează cu semnale acustice și luminoase. Dacă șofați cu viteză mică, avertismentul acustic se aude doar în primele 6 secunde.

Mesajul martorului centura de siguranță nu este cuplată care arată care centuri sunt folosite este întotdeauna disponibil. Pentru a verifica martorul „centura de siguranță nu este cuplată”, verificați bordul mașinii dumneavoastră.

Ce ar trebui verificat la centura de siguranță pentru o funcționare corectă?

Centura este unul dintre marii aliați ai siguranței noastre rutiere. Este alcătuită dintr-o țesătură rezistentă sub formă de bandă diagonală și o altă bandă joasă la înălțimea șoldurilor care reține ocupanții unui vehicul în scaun în caz de accident. Desigur, deși nu este elastic, este extensibil, permițând astfel absorbția șocurilor în cazul unui accident nefericit. De aceea este atât de importantă funcționarea sa corectă și verificarea acestora în momentul apariției martorului centura de siguranță nu este cuplată.

După cum știm deja, utilizarea sa este obligatorie atât pentru șoferul, cât și pentru pasagerii autoturismelor, vehiculelor cu o greutate de maxim de 3 tone și motocicletelor cu sau fără side car, precum și mopedelor și a vehiculelor cu trei roți care au centuri de siguranță.

Centura înseamnă prevenire, deoarece împiedică aruncarea pasagerilor din vehicul prin parbriz, sau lovirea de volan sau geam în caz de coliziune, reducând probabilitatea decesului sau a rănirii în accidente de mare viteză cu aproape 50%, precum descriu studiile făcute.

Trebuie să facem o inspecție periodică

Ineficiența sa poate fi derivată din uzura timpului sau dintr-un impact puternic prin care țesutul materialului a trecut și și-a deformat funcția. De aceea, verificarea și revizuirea sa de rutină trebuie făcută cu un angajament puternic. Dar nici îngrijirea centurii de siguranță nu trebuie făcută într-un mod superficial – unele produse de curățare agresive pot fi dăunătoare componentelor și, în caz de nealiniere sau deteriorare, centura de siguranță trebuie schimbată la un service auto specializat, chiar dacă nu a avut loc un accident.

Detectarea defecțiunii centurii de siguranță, a ruperii sau a mișcărilor necorespunzătoare este o prioritate pentru a preveni riscurile crescute în cazul unui accident. Din toate aceste motive, aici rezumăm câteva sfaturi de reținut:

  • Înlocuiți curelele dacă sunt deteriorate sau au intrat în contact cu substanțe chimice agresive;
  • Curățați cureaua cu o cârpă umedă, apă și un săpun neutru;
  • Inspectați ancorele centurilor de siguranță. Dacă piesele metalice și șuruburile care îl fixează pe cadru sunt ruginite, acestea trebuie înlocuite la un service auto specializat;
  • Nu utilizați substanțe chimice dure sau detergenți. Acestea reduc condițiile și rezistența materialului;
  • Este o idee bună să inspectați catarama curelei, care ar trebui să fie eliberată imediat ce apăsați butonul roșu;
  • Fiecare centură trebuie utilizată pentru un singur ocupant;
  • Verificați funcționarea corectă a dispozitivului de blocare a centurii de siguranță trăgând ușor, dar rapid;
  • Verificați funcționarea martorului centura de siguranță nu este cuplată.

Este destul de puțin probabil ca centura de siguranță să fie deteriorată, deoarece calitatea și durabilitatea opresc nevoia de a le schimba regulat, datorită nailonului și țesăturilor sintetice utilizate la fabricarea sa. Cu toate acestea, dacă observați că țesătura centurii nu este solidă sau există tăieturi, cel mai bine este să puneți una nouă cât mai curând posibil.

Obligații legate de utilizarea și întreținerea martorului centura de siguranță nu este cuplată

Din punct de vedere mecanic, centura nu necesită întreținere extinsă sau specializată, dar trebuie să acordăm martorului centura de siguranță nu este cuplată importanța pe care o necesită, fiind un instrument dedicate salvării vieții noastre. În acest caz, îl folosim zilnic și, prin urmare, trebuie să funcționeze normal și fiabil. Același lucru se întâmplă și în cazul dispozitivelor de siguranță pentru copii: amplasarea și protecția acestora trebuie să fie adecvate și, bineînțeles, trebuie să fie omologate.

Când este obligatorie centura de siguranță? Atât pe drumurile urbane, cât și pe cele interurbane, adică întotdeauna. Există unele limitări ale acestei obligații deoarece, de exemplu, în manevrele de marșarier sau în parcare, există unele tipuri de drumuri urbane în care respectarea nu este obligatorie. Pe de altă parte, femeile gravidele și persoanele cu handicap fizic pot, în anumite cazuri, să nu poarte centura, dacă au un certificat medical eliberat de un medic autorizat care să dovedească situația lor în perioada de valabilitate autorizată.

Taximetriștii și pasagerii acestora, șoferii de vehicule de urgență, distribuitorii de mărfuri și instructorii auto vor fi, de asemenea, scutiți de folosirea centurilor de siguranță, dar numai dacă circulă pe drumuri urbane.

În orice caz, trebuie să evităm să ne gândim la aceste excepții și să respectăm întotdeauna utilizarea centurii de siguranță, indiferent de distanțele pe care le parcurgem și de timpul în care stăm în mașină. Centura de siguranță ne poate salva viețile, aveți nevoie de alt motiv pentru a o purta?

Te interesează acest serviciu?
Completează formularul de mai jos!


    Trimite mesaj
    Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
    Call Now Button