
MARTORUL DE SUPRAÎNCĂLZIRE A MOTORULUI
Martorul de supraîncălzire a motorului semnifică exact ce îi spune numele, și anume încălzirea exagerată a temperaturii la nivelul motorului. Este foarte important să contactați urgent un service specializat, dacă se aprinde acest martor în bord! Rămâneți cu noi pentru a afla diferite cauze, consecințe și sfaturi legate de acest martor de supraîncălzire a motorului.
Majoritatea motoarelor sunt proiectate să funcționeze într-un interval de temperatură „normal” de aproximativ 90° C până la 105° C (195 până la 220° F). O temperatură de funcționare relativ constantă este esențială pentru un control adecvat al emisiilor, o economie bună de combustibil și performanță.
Programeză-te pentru a consulta un specialist în a te îndruma la soluționarea problemei dumeavoastră.
Cauze posibile de apariție a martorului de supraîncălzire a motorului
Supraîncălzirea motorului și apariția martorului de supraîncălzire a motorului poate fi cauzată de orice lucru care scade capacitatea sistemului de răcire de a absorbi, transporta și disipa căldura: un nivel scăzut al lichidului de răcire, o scurgere a lichidului de răcire (prin scurgeri interne sau externe), conductivitate slabă a căldurii în interiorul motorului din cauza depunerilor acumulate în jachetele de apă, un termostat defect care nu se va deschide.
Una dintre legile de bază ale naturii spune: căldura curge întotdeauna dintr-o zonă cu temperatură mai mare într-o zonă cu temperatură mai scăzută, niciodată invers. Singura modalitate de a răci metalul fierbinte, prin urmare, este să-l păstrați în contact constant cu un lichid mai rece. Și singura modalitate de a face acest lucru este de a menține agentul frigorific în circulație constantă. De îndată ce circulația se oprește, fie din cauza unei probleme cu pompa de apă, termostat sau pierderea lichidului de răcire, temperatura motorului începe să crească și motorul începe să se supraîncălzească ducând la apariția martorului de supraîncălzire a motorului.
De asemenea, este posibil ca motorul să nu se supraîncălzească deloc. Indicatorul de temperatură sau lampa de avertizare pot fi aprinse din cauza unui senzor de lichid de răcire defect. Uneori, acest lucru poate fi cauzat de un nivel scăzut de lichid de răcire sau de aer prins sub senzor iar martorului de supraîncălzire a motorului indică o eroare, atunci este recomandat să luați legătura cu un service auto specializat.
Consecințele posibile ale supraîncălzirii
Dacă motorul se supraîncălzește, acesta poate începe să se detoneze. Motorul poate vibra și pierde puterea. Dacă detonarea continuă, aceasta poate deteriora inelele, pistoanele și/sau rulmenții tijei de legătură.
Supraîncălzirea poate provoca, de asemenea, zgârieturi pe piston. Pe măsură ce motorul se încălzește din ce în ce mai mult, pistoanele se pot umfla până în punctul în care nu mai este loc pentru expansiune și răzuire împotriva cilindrilor, deteriorând pistoanele și cilindrii.
Supapele de evacuare pot, de asemenea, să adere sau să se uzeze pe ghidajele dumneavoastră. Iar dacă nu țineți cont de martorul care indică supraîncălzirea motorului și supapele de evacuare continuă să uzeze ghidajele dumneavoastră, poate duce la o pierdere de compresie și de aceea noi recomandăm să luați legătura cu un service auto specializat de îndată.
CE SĂ REVIZUIȚI?
Termostat defect
Trebuie acordată importanță când martorul de supraîncălzire a motorului este aprins deoarece o supraîncălzirea severă a motorului poate deteriora adesea un termostat bun. Prin urmare, dacă motorul s-a supraîncălzit din cauza unei alte probleme, termostatul trebuie testat sau înlocuit înainte ca motorul să funcționeze din nou.
Scurgeri în sistemul de răcire
Cea mai frecventă pierdere a lichidului de răcire din cauza unei scurgeri de lichid de răcire este probabil cea mai frecventă cauză a supraîncălzirii motorului și evident a apariției martorului de supraîncălzire în bord. Punctele de scurgere posibile includ furtunuri, calorifer, miez de încălzire, pompă de apă, carcasă termostat, garnitură cap, prize de congelare, răcitor automat de ulei de transmisie, chiulasă (e), și bloc.
Este nevoie să recurgeți la un sevice auto specializat care va face teste de presiune care vor dezvălui scurgeri interne, cum ar fi scurgeri dincolo de articulația capului, precum și fisuri în cap sau bloc. Un sistem bun ar trebui să mențină de la12 la 15 psi timp de 15 minute sau mai mult, fără pierderi de presiune. Dacă pierde presiunea, există o scurgere internă a lichidului de răcire (cel mai probabil, garnitura capului este deteriorată, dar, eventual, și un cilindru rupt sau un bloc motor).
Garnitură neetanșă
O garnitură de cap neetanșă poate permite lichidului de răcire să se scurgă în cilindri sau în carterul motorului. Simptomele includ o pierdere de lichid de răcire fără scurgeri externe vizibile și vapori albi în evacuare, mai ales după repornirea motorului atunci când a stat o vreme. O garnitură de cap care se scurge poate fi diagnosticată prin testul de presiune al sistemului de răcire sau printr-un „tester bloc” care atrage aerul din sistemul de răcire într-un cilindru care conține un lichid special de detectare a scurgerilor albastre și în general acesta este făcut de service-urile auto specializate. Dacă există gaze de ardere în lichidul de răcire, culoarea lichidului din interiorul detectorului se va schimba de la albastru la verde. Dar pentru scurgerile care nu pot fi oprite cu material de etanșare, garnitura capului trebuie înlocuită.
Ventilatorul nu funcționează
Ambreiajele defecte ale ventilatorului sunt o cauză comună și adesea trecută cu vederea a supraîncălzirii motorului dar poate fi suficient să determine apariția martorului de supraîncălzire a motorului pe vreme caldă. (În medie, durata de viață a unui ambreiaj ventilator este aproximativ aceeași cu cea a unei pompe de apă. În cazul în care unul trebuie să fie înlocuit, celălalt, de obicei, nu, de asemenea.)
Pompă de apă neetanșă
Orice oscilație în arborele pompei sau filtrare ar necesita înlocuire. În unele cazuri, o pompă poate provoca supraîncălzirea unui motor dacă paletele rotorului sunt puternic erodate din cauza coroziunii sau dacă rotorul s-a desprins din arbore și apare semnalizarea martorului de supraîncălzire a motorului. Pompa greșită poate provoca, de asemenea, supraîncălzirea motorului. Unele motoare cu benzi de acționare pe bobină necesită o pompă de apă specială care se rotește în direcția opusă celor utilizate în același motor cu centuri comune în V.
Banda care alunecă pe scripete poate de asemenea să ducă la apriția martorului de supraîncălzire a motorului
Verificați tensiunea și starea centurii. O bandă liberă care alunecă poate împiedica pompa de apă să circule suficient de repede și / sau ventilatorul să se rotească rapid pentru o răcire adecvată.
În concluzie, diversitatea problemelor care duc la apariția martorului de supraîncălzire a motorului sunt chiar mai multe decât v-ați fi așteptat, de aceea noi vă recomandăm ca la fiecare apariție a martorului de supraîncălzire a motorului să apelați la un service auto specializat. Este important ca persoana care o să se ocupe de aceste probleme să fie un specialist, deoarece este dificil de gestionat și de știut tot ce poate apărea ca problemă.