Identificarea rapidă a defecțiunilor de la alternator – sfaturi și informații utile

alternator

Mașinile pe benzină sau GPL au în sistemul de pornire un element intitulat „alternator”, fiind o componentă vitală a vehiculului. Acesta are rolul de a produce curent electric, care urmează a fi transmis către accesoriile mașinii, de la luminile din față până la sistemul electric. Acesta ocupă un rol important în a menține bateria încărcată, astfel pornirea se va face repede și fără dificultăți. Mașinile electrice nu au alternator, însă cele hibride folosesc această componentă pentru a menține bateria încărcată.

Alternatorul se poate defecta din diverse cauze. Dacă întâmpini probleme cu acesta și îți dorești să îl repari pentru a avea o mașină funcțională, realizează o programare în service-ul nostru auto pentru o diagnoză auto completă! Aceasta te va ajuta foarte mult pentru identificarea problemei.

Cum ne dăm seama că alternatorul are o problemă sau este degradat?

Lumina de bord aprinsă ne indică faptul că alternatorul depășește limita prestabilită, arătând grafic o baterie roșie. Acest semnal luminos de bord ne indică de fapt o problemă la alternator și nu la baterie, fapt confundat adeseori de către șoferi. O ieșire din tiparele de funcționare ale alternatorului poate semnala probleme la aprinderea farurilor, ștergătoarelor de parbriz (care devin nefuncționale) iar solicitarea acestora duce la depășirea de consum propusă de limitele de 13 și 14,5 volți, fapt indicat de lumina din bord de avertizare.

Un alternator care nu funcționează în parametrii optimi va genera probleme legate de luminozitate, pornirea motorului, faruri slab aprinse, diferența de luminozitate la bord  (mai strălucitoare sau mai slabă), toate acestea fac trimitere către un alternator defect. Alternatorul este un element care furnizează electricitate vehiculului, de aceea atunci când acesta nu funcționează optim, accesoriile mașinii nu vor mai funcționa în standardele optime. Luminile care pâlpâie pot indica o serie de  neregularități în funcționare. Cu toate acestea există și situații în care totul este generat  de către o baterie care este descărcată complet.

Când bateria este descărcată complet?

Atunci când alternatorul este defect, poate descărca bateria complet. Sistemul de pornire a unui vehicul care nu răspunde la pornire poate evidenția alternatorul defect. Bateria se descarcă repede, dacă alternatorul nu mai transmite energie electrică acesteia. O baterie se poate testa la achiziționarea din magazin cu ajutorul unui voltmetru disponibil la firmele care comercializează baterii. Alternatorul distribuie prin cabluri și fire electricitate, de aceea orice problemă la cablaje sau fire reduce sau întrerupe trecerea curentului. Curelele slăbite pot fi verificate în orice service auto autorizat sau de către un cunoscător, totul trebuind a fi expertizat cu respectarea normelor de sănătate în muncă. Defectarea unui alternator poate produce sunete ciudate, de aceea verificarea într-un service auto este necesară pentru a nu întâmpina probleme în trafic. Ele pot arăta uzura unui rulment, sau gruparea acestuia.

Zgomotul poate fi produs și de către regulatorul de tensiune care transmite semnale alternatorului pentru a încărca mai multă energie decât trebuie. Mirosul ciudat poate proveni de la alternatorul defect, deoarece acesta lucrează prea mult și se supraîncălzește (mirosul poate fi ca cel de cauciuc ars). Din cauza unui alternatorul deficitar pot apărea probleme la închiderea și deschiderea geamurilor sau la luminile interioare ale vehiculului. De asemenea, poate cauza, prin lipsa de funcționalitate, pornirea greoaie a mașinii. Pentru a nu întâmpina probleme în trafic este indicată vizita la un service auto omologat, în care se pot remedia toate deficiențele alternatorului iar mașina să funcționeze în parametrii normali, cu toate piesele în standarde optime.

Supraîncălzirea alternatorului

Luminile de avertizare prezente la nivelul tabloului de bord sunt principalele elemente care pot indica un alternator defect. De cele mai multe ori, lumina de verificare a motorului este cea care poate indica defecțiunea iar dacă nu te pricepi la acest aspect, este indicat să mergi cu mașina în service-ul auto autorizat. Cu ajutorul unor scannere și tehnologii specifice, mecanicii auto vor realiza în primă instanță o diagnoză auto exhaustivă pentru a putea aprecia în amănunt care este sursa sau după caz, sursele problemei tehnice. Și aspectul bateriei poate fi un element de referință. Așa cum am explicat în rândurile de mai sus, fiecare alternator este strâns legat ca și funcționalitate de sistemul electric al mașinii și în mod iminent, de baterie. Dacă această piesă are un aspect bombat, acest fapt conduce explicația pe drumul unor procedee chimice care sunt generate în interiorul ei și care, au un impact modelator asupra zonei exterioare. În afară de aspect, și mirosul poate fi unul înțepător. Sulful este unul dintre cele mai recunoscute mirosuri care indică o defectare acută a alternatorului.

Fenomenele electrice de la nivelul mașinii care nu sunt normale pot indica, de asemenea, probleme la alternator. Funcționarea electrică a mașinii nu trebuie să prezinte fluctuații și nici să gestioneze o cantitate mult prea mare de energie care să conducă la supraîncălzire. Dacă acest fapt totuși se întâmplă, service-ul auto va fi cu siguranță locația optimă pentru redarea funcționării optime a mașinii tale.

Profesionalism și eficiență

Lipsa unor cunoștințe suficiente despre funcționarea unei mașini și implicit, despre modul în care normele de securitate în muncă trebuie respectate pot conduce la accidente grave umane. Din acest motiv, este relevant ca mașina să fie reparată într-un atelier auto cu renume care realizează în primă fază o expertiză amănunțită cu ajutorul resursei umane dar și dispozitivelor deținute. Fiindcă vorbim despre un bun management al puterii electrice, este indicat ca mecanicii auto să realizeze optime acțiuni de siguranță specifice lucrului cu astfel de situații. Schimbarea alternatorului sau chiar a unor cablaje trebuie să se plieze pe defecțiunile identificate în diagnoză și mai ales, trebuie realizate cu acordul clientului.

Chiar dacă lumea evoluează și se află într-o continuă tehnologizare, este necesar să identificăm anumite locații din domeniul auto care să ne ajute cu rezolvarea problemelor tehnice. Investirea de încredere, în calitate de client, este echivalentă cu nivelul de calitate asociat manoperelor și pieselor utilizate. Dacă și tu consideri că ai probleme legate de funcționarea alternatorului, nu mai sta pe gânduri și apelează-ne! + 40 (761) 677 707) este numărul de telefon la care ne poți găsi și la care poți cere lămuriri suplimentare despre defecțiunile pe care le întâmpini!

Vezi și

Resetare-Indicatorului-Sistemului-Airbag

Resetare tablou de bord pentru îndepărtarea martorului airbag – sfaturi și informații utile

Prioritatea fiecărei persoane, indiferent de aria de activitate care o reprezintă, este aceea de a maximiza siguranța și securitatea proprie în varii contexte sociale. Pentru a realiza acest deziderat, trebuie să acordăm atenție modului în care șofăm sau mergem pe stradă, totul...

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button