Ghid complet despre echilibrarea și alinierea roților

Echilibrare roți Brașov

ECHILIBRARE ROȚI BRAȘOV

Ți s-a întâmplat vreodată să simți că mașina pe care o șofezi are tendința de a vira într-o parte sau cealaltă (stânga/dreapta), chiar dacă drumul este lin și complet drept?
Ai sesizat un comportament nepotrivit al anvelopelor chiar și atunci când condițiile meteorologice sunt obișnuite (fără vânt puternic/fără precipitații)?

Acestea pot fi semne clare prin care îți dai seama că trebuie să faci o programare într-un service auto. Motivul? Geometria roților necesită ajustări – în caz contrar, anvelopele se vor deteriora în mod accelerat.

Procesul de aliniere a roților este unul de bază pentru un șofat confortabil și sigur; mai exact, acesta presupune reglarea corespunzătoare a componentelor de suspensie (atât cele de pe față, cât și cele de pe spate).

Care sunt indicii de necesitate a ajustării geometriei roților?

  1. Când mașina a avut un impact cu borduri/scuaruri/indicatoare, obstacole de pe șosea, alte pericole majore de pe suprafața carosabilă;
  2. Când observi probleme de manevrare – în urma unui viraj, volanul nu revine cu ușurință la poziția inițială;
  3. În urma operațiunilor de schimbare a componentelor sistemului de suspensie sau ale sistemului de direcție;
  4. Când sesizezi probleme de direcție – automobilul trage spre stânga sau dreapta;
  5. Când apare uzura/deteriorarea accentuată sau neuniformă a anvelopelor.

Importanța alinierii roților

Scopul alinierii roților este de a reduce gradul de uzură al anvelopelor și, în același timp, de a spori nivelul de confortabilitate și siguranță a conducătorului auto, dar și al pasagerilor.

O aliniere corect implementată pentru fiecare dintre cele patru roți ale mașinii tale contribuie considerabil pentru îndeplinirea mai multor aspecte:

reduce uzura anvelopei;
ușurează manevrabilitatea mașinii;
influențează scăderea consumului de carburant;
amplifică siguranța și confortabilitatea șofatului;
crește durata de viață și performanța anvelopei;
reduce problemele autovehiculului de direcție și stabilitate.

Ce probleme aduce lipsa alinierii roților?

În zilele noastre, șofatul a devenit o necesitate. Pe lângă un mijloc ce ne aduce confort, mașina este indispensabilă pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice. Tocmai de aceea, micile incidente sunt inevitabile. La un moment dat, fiecare șofer a lovit o bordură, a abordat cu viteză prea mare o groapă mai adâncă sau a coborât un trotuar înalt. În plus, există și situații în care mașina a fost implicată în evenimente rutiere grave precum accidentele. Toate aceste acțiuni contribuie la dereglarea alinierii roților, fapt care favorizează uzura rapidă a anvelopelor și reducerea gradului de manevrabilitate.

Nu aștepta deteriorarea accentuată a pneurilor! Fă o programare într-un service auto competent și amplifică durata de folosire a acestora.

Echilibrare roți Brașov

Echilibrare sau geometrie?

Două noțiuni interpretate adesea greșit, echilibrarea și geometria roților sunt termeni care exprimă operațiuni complet diferite.

Echilibrare roți Brașov – Echilibrarea roților contribuie la eliminarea vibrațiilor, permițând rotirea perfectă a roții;
Geometria aduce ungiurile roții la valorile prestabilite de producătorul mașinii.

Geometrie realizată perfect pentru siguranță maximă

Chiar și cele mai fine oscilații ale roților pot fi motive care să creeze probleme; dacă în timpul șofatului întâmpini dificultăți de manevrabilitate, este un motiv suficient; dacă nu vei realiza geometria roților în curând, intervalul de timp în care vei putea folosi aceste anvelope se reduce cu fiecare folosire.

De ce geometria roților trebuie realizată corect?

În primul rând, atunci când vine vorba despre siguranța în timpul șofatului, este indicat să nu faci rabat. Drumurile, fie chiar și pe distanțe scurte, aduc numeroase potențiale pericole. În al doilea rând, costurile de întreținere ale unei mașini pot fi reduse considerabil dacă respecți sfaturile specialiștilor în domeniu.

Așa se face că am întocmit o listă cu principalele motive pentru care este indicat să realizezi geometria roților:

Optimizarea manevrabilității în timpul șofatului;
Sporirea confortabilității și siguranței în timpul șofatului;
Reducerea costurilor de întreținere – anvelopele se înlocuiesc la intervale de timp mai mari.

Echilibrare roți Brașov – Costuri și timp de lucru

entru rezultatele pe care ți le dorești, este important să găsești un service de roți, astfel încât să ai garanția serviciilor premium. Intervenția specialiștilor AutoChelu Brașov durează, în medie, 45 – 60 de minute, iar costurile le poți afla printr-un telefon la 0761.677.707. Printre operațiunile de care vei beneficia în acest pachet se numără verificarea direcției și a unghiului roților, realizarea propriu-zisă a geometriei și testarea finală.

Echilibrare roți Brașov – Costuri și timp de lucru

Pentru rezultatele pe care ți le dorești, este important să găsești un service de roți, astfel încât să ai garanția serviciilor premium. Intervenția specialiștilor AutoChelu Brașov durează, în medie, 45 – 60 de minute, iar costurile le poți afla printr-un telefon la 0761.677.707. Printre operațiunile de care vei beneficia în acest pachet se numără verificarea direcției și a unghiului roților, realizarea propriu-zisă a geometriei și testarea finală.

Aliniere roți – mod de lucru

Principalele ajustări pentru alinierea roților:

Convergența
Alinierea unghiului de fugă
Alinierea unghiului de cădere

Aceste operațiuni sunt intervenții asupra roților care au ca scop corectarea alinierii.

Echilibrare roți Brașov

Aliniere roți – mod de lucru

Principalele ajustări pentru alinierea roților:

Convergența
Alinierea unghiului de fugă
Alinierea unghiului de cădere

Aceste operațiuni sunt intervenții asupra roților care au ca scop corectarea alinierii.

Echilibrare roți Brașov

Unghiul de cădere – atunci când roata este privită din fața mașinii, se analizează înclinarea roții în raport vertical; uzura accentuată și neuniformă apare atunci când înclinarea este excesivă. Rolul unghiului de cădere este de a optimiza felul în care se comportă anvelopa atunci când rularea se face în linie dreaptă sau prin viraje stânga/dreapta. În cazul în care apare o discrepanță între unghiul de cădere al celor două roți de pe față, mașina va tinde către una dintre direcții.

Unghiul de cădere pozitiv – partea superioară a roții este înclinată în direcția opusă vehiculului; uzura pe partea exterioară este cauzată de unghiul pozitiv prea mare.
Unghiul de cădere negativ – partea superioară a roții este înclinată pe aceeași direcție cu vehiculul; uzura pe partea interioară este cauzată de unghiul negativ prea mare.

Echilibrare roți Brașov

Convergența – stabilește diferența de distanță dintre fața și spatele roților, pe același ax față de axul median al mașinii. Mai exact, convergeța este responsabilă cu identificarea direcției anvelopelor față de linia centrală a mașinii. Manevrabilitatea facilă și stabilitatea pe linia dorită sunt aspecte care pot fi influențate de convergență.

Convergența pozitivă – partea frontală a roților este mai apropiată decât partea dorsală. Când convergența pozitivă este prea mare, uzura (uneori sub formă franjurată – se simte prin trecerea cu mâna deasupra benzii) este sesizată pe marginea exterioară;
Convergența negativă – partea frontală a roților este mai depărtată decât partea dorsală. Când convergența negativă este prea mare, uzura (uneori sub formă franjurată – se simte prin trecerea cu mâna deasupra benzii) este sesizată pe partea interioară.

Echilibrare roți Brașov

Echilibrarea anvelopelor

În timpul montajului, este posibil ca distribuirea greutății ansablului format din roată și anvelopă să nu se realizeze în mod uniform în jurul anvelopei. Trepidațiile și oscilațiile sunt semne ale unui dezechilibru al roții; acestea pot apărea atunci când una dintre părți are o greutate mai mare sau mai mică în raport cu ansablul total; în felul acesta, survin vibrațiile, iar perioada de timp în care folosești anvelopa este în scădere. Aici intervine necesitatea de echilibrare a roților care are rolul de a compensa diferențele de greutate. Experții în acest domeniu vor acționa prin adăugarea de greutăți în locul necesar, contrabalansând anvelopele.

Când se echilibrează anvelopele?

În urma montajului unui nou set de anvelope;
În urma înlocuirii uneia sau mai multor anvelope;
Atunci când o greutate de echilibrare este afectată, înlăturată sau mișcată.

Echilibrare roți Brașov

Echilibrare roți Brașov – mod de lucru

La service-ul de roți AutoChelu Brașov folosim utilaje moderne pentru echilibrarea roților. Așa se face că, pentru această operațiune, mecanicii noștri acționează cu profesionalism pentru a identifica locurile în care greutățile sunt prea mici sau prea mari. Ulterior, pentru contrabalansarea forței centifuge care are impact asupra momentelor în care roata este în mișcare, aceste greutăți sunt atașate pe partea interioară/exterioară a roții.

Nota bene!

În timpul șofatului, siguranța conducătorului auto, a pasagerilor, dar și a celorlați participanți la trafic trebuie să fie pe primul plan;
Orice oscilație, trepidație, vibrație sau alte semne neconforme ale mașinii sunt indici care conduc spre programarea într-un service auto de încredere.

Vezi și

Geometria suspensiei

Geometria suspensiei

Siguranța, manevrabilitatea și stabilitatea unui vehicul depind în mare măsură de designul jantelor, anvelopelor, suspensiilor și sistemelor de direcție care trebuie să funcționeze în armonie. Geometria suspensiei este prin definiție o dependență unghiulară între suprafața substratului și elementele sistemului de suspensie, direcție și roți ale vehiculului. La reglarea geometriei suspensiei, unghiurile la care sunt amplasate roțile vehiculului sunt măsurate și ajustate în funcție de valorile corespunzătoare definite de constructor. 

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button