Service climă auto Brașov

SERVICE CLIMĂ AUTO BRAȘov

Scurt istoric

În 1939 apare primul autovehicul care a avut sistem de aer condiționat. Packard Super Eight a fost prezentat la Salonul Auto Național din Chicago, Illinois și a fost apreciat la nivel mondial pentru confortul pe care urma să îl ofere noii generații auto.

După ce conducătorul auto alegea temperatura dorită, sistemul de aer condiționat Packard răcea sau încălzea aerul din autoturism la nivelul setat, apoi dezumidifica, filtra și recircula aerul pentru a crea un climat plăcut.

Dispozitivul era destul de scump pentru acea vreme. Aprope 300 de dolari pentru o inovație care urma să aducă după sine un public țintă selectat.

Tehnologiile au evoluat ultra rapid, iar astăzi suntem așezați în fața unei perioade în care utilizatorii aproape că nu mai concep folosirea unui vehicul fără acest sistem.

Service climă auto Brașov

Ce este sistemul de climatizare?

Sistemul de climatizare nu este utilizat doar la răcirea aerului din interiorul autovehiculului atunci când temperaturile sunt insuportabile, ci și pe timp de iarnă, când este necesară încălzirea și dezaburirea rapidă a geamurilor, precum și asigurarea confortului pasagerilor.

Cunoscut și sub numele de instalație de aer condiționat auto (AC), sistemul de climatizare este responsabil de confortul pasagerilor atunci când temperaturile ating cote înalte sau prea joase, după caz. Acesta funcționează după un principiu fizic simplu, care are la bază freonul.

Cum utilizăm corect sistemul de climatizare?

Experții de la service auto Brașov – AutoChelu recomandă o verificare periodică a instalației de climatizare auto. Pentru a funcționa corect, este necesară operațiunea de umplere freon aer condiționat, acțiune care se realizează cu un aparat freon auto. Nu există un interval de timp bine delimitat pentru aceste verificări, însă este recomandat să mergi la un service auto autorizat cel puțin o dată pe an sau după ce mașina a fost intens utilizată.

Sistemul de climatizare – componente

Instalația de aer condiționat auto, indiferent de producător, conține aproximativ aceleași compenente de bază.

Service climă auto Brașov
  • A – compresor cu ambreiaj magnetic
  • B – condensor
  • C – dezumidificator
  • D – senzor presiune
  • E – orificiu mentenanță (presiune înaltă)
  • F – supapă de expansiune
  • G – evaporator
  • H – orificiu mentenanță (presiune joasă)
  • I – ventilator habitaclu

Mod de funcționare

Modul de funcționare este ciclic. Compresorul (A), antrenat de propulsor (termic/electric), preia agentul frigorific sub formă gazoasă, îl comprimă și-l trimite în condensor (B). Fluxul de aer atmosferic (natural sau creat de un ventilator electric) răcește agentul frigorific comprimat din condensor și-l transformă în lichid. Prin supapa de expansiune (E) agentul frigorific, sub formă lichidă, întră în evaporator (G) unde se transformă în gaz și preia căldura din aerul din jurul evaporatorului. Ventilatorul (I) trimite fluxul de aer răcit în habitaclu.

Pentru un confort sporit în habitaclul autoturismului, este recomandat să facem igienizare climă. Această operațiune poate fi realizată în mod profesional la service auto Brașov – AutoChelu dotat cu aparat igienizare aer condiționat auto sau chiar în propriul garaj, cu ajutorul unui spray igienizare aer condiționat auto.

Un rol importat în sistemul de climatizare îl are componenta denumită filtru aer condiționat auto (filtru de praf și polen) care reduce pătrunderea polenului și a prafului fin în interiorul autovehicului.

Dacă filtrul este colmatat, crește concentrația de praf, calamină și microorganisme în aerul din interiorul mașinii, astfel crescând și gradul de oboseală al conducătorului auto și al pasagerilor. În plus, aceiași factori contribuie la scăderea performațelor ventilației, fapt care are ca urmare aburirea geamurilor.

Pe lângă funcția de confort termic pe care o asigură, sistem aer condiționat auto trebuie privit ca un sistem care îmbunătățește siguranța activă. Acesta ajută la menținerea unui nivel optim de concentrare al conducătorului auto și poate face diferența între un mod de conducere preventivă și unul cu probabilitate sporită de accident. Așadar, dacă ești în căutarea unui service climă auto Brașov, vino la service auto Brașov – AutoChelu pentru a beneficia de servicii de reparații aer condiționat auto!

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații vă putem ajuta?